h

Je rode potlood is een breekijzer voor een beter leven

15 maart 2023

Je rode potlood is een breekijzer voor een beter leven

Foto: Jacob van Essen

10.900 Friese kinderen groeien op in armoede, zo stelt het Fries Cultureel Planbureau. Dat maakt Friesland een van de provincies met de meeste kinderarmoede van Nederland. Dat is niet vanzelf ontstaan. Gebruik de verkiezingen op 15 maart om het roer om te gooien.

Een kleine groep superrijken trekt onze samenleving leeg. Zij worden een stuk rijker van jouw werk dan jijzelf. Het grootste probleem van onze tijd is ongeremd groeiende ongelijkheid. Sinds 2006 kregen de rijkste Nederlanders er maar liefst €417,8 miljard bij, terwijl de armsten €17 miljard inleverden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Maar het houdt niet op bij je geld.

Sinds de jaren tachtig worden de belangen van superrijken goed gediend. Zo gingen belastingen op kapitaal steeds verder omlaag. Met het afknijpen van de publieke inkomsten zijn voorzieningen verschraald. Onder leiding van de VVD van Mark Rutte is met steun van de PvdA en GroenLinks de grootste bezuinigingsoperatie op de publieke sector uitgevoerd sinds de Tweede Wereldoorlog. De dunst bevolkte provincies worden dan het hardst geraakt. Zo zijn er de afgelopen jaren in Friesland meer dan 100 basisscholen gesloten, stelt het Fries Sociaal Planbureau. Dat moet anders.

De zwerm van rechtspopulistische partijen BBB, JA21, PVV en BVNL preekt een revolutie, maar dan een om alles hetzelfde te houden. Hun programma’s en stemgedrag verraden dat zij niks gaan doen om de gierende ongelijkheid te verkleinen en de levens van gewone mensen te verbeteren. Het is lood om oud ijzer en daar bouw je geen betere samenleving van. Ook niet voor boeren.

Alleen het tegenhouden van de, weliswaar slecht doordachte, stikstofaanpak van de regering lost de bestaande armoede onder boeren niet op. Bijna de helft van de boeren leeft onder de armoedegrens, stelt het CBS. Het is bewonderenswaardig dat zovelen het na jaren op een houtje bijten nog steeds volhouden. Terwijl supermarkten en de agro-industrie boeren hard laten werken om er vooral zelf rijk van te worden. Samen met boeren kunnen we een hogere prijs voor hun producten werkelijkheid maken. Supermarkten en de agro-industrie moeten daarbij genoegen nemen met wat minder, zodat consumenten niet voor de hogere prijs opdraaien.

Alle Friezen moeten een goed bestaan kunnen leiden. Met een supermarkt, basisschool en huisarts in de buurt en ze moeten mobiel kunnen zijn met auto of openbaar verover. Met een Fries energiebedrijf brengen we de energiekosten omlaag en met een Fries vervoersbedrijf breiden we het openbaar vervoer uit. In de Eerste Kamer houden we het vergokken van onze pensioenen tegen. In een van de rijkste landen in de geschiedenis van de gehele mensheid hoeft dit allemaal geen utopie te zijn. Op 15 maart hebben we met het rode potlood een machtig middel in handen om een beter leven werkelijkheid te maken. Gebruik het voor de 10.900 kinderen in armoede in ús Fryslân en stem SP.

 

Eduard van Scheltinga

Filosoof en kandidaat voor de SP in de Provinciale Statenverkiezingen

Reacties

In Heechterp Schieringen hebben ze een buurtkoelkast met zuivel groenten en fruit en wie daar iets uit kan pakken en nodig heeft kan dat meenemen en wie iets kan missen doet dat er in. Er komen ook steeds meer voedselkasten bij en MUP"s en er zijn er al meer dan 1800 van door heel Nederland in wijkcentra buurthuizen scholen en bij particulier en bibliotheken. In de jaren die daar op volgen komen er steeds meer bij. Door de geprivatiseerde samenleving komen mensen steeds verder van elkaar af te staan. Toen Tatcher in de regering zat heeft het levens gekost en labour noemde het een schandaal.

Reactie toevoegen

U bent hier