h

Werkbezoek Provinciale Staten aan Thialf

14 september 2023

Werkbezoek Provinciale Staten aan Thialf

Foto: Jolanda van Overhagen

Woensdag 13 september 2023 is een introductiedag voor de Provinciale Staten. Vandaag brengen we op locatie een werkbezoek brengen aan Thialf, de schaatstempel van Nederland. Rond half twee vertrekken we per touringcar naar Heerenveen. Bij aankomst worden we verwelkomd door de interim directeur Minne Dolstra. Na een kop koffie of thee en een stuk Friese oranjekoek, krijgen we een rondleiding door  het ijsstadion.

Terwijl we over het binnenterrein van de ijsbaan lopen zien we de Nederlandse shorttrackploeg zich verzamelen voor een training op het middenterrein waar een shorttrackbaan is aangelegd. Op de 400 meter baan rijdt een Poolse schaatsploeg trainingsrondjes.  Schaatscoryfee Carl Verheijen staat langs de kant een en ander te bekijken.

Foto: Jolanda van Overhagen

Na de rondleiding volgt er een clinic curling voor enthousiaste Statenleden. Helaas zat er geen natuurtalent bij, kreeg iedereen na afloop te horen. 

Foto: Jolanda van Overhagen

Onder het genot van een hapje en een drankje werd het reilen en zeilen van Thialf besproken aan de hand van vijf presentaties. De laatste controle van de zonnepanelen, de stand van zaken van de energiehub en de verantwoordelijkheid die je hebt als aandeelhouder. De provincie is voor twee derde aandeelhouder en de gemeente Heerenveen voor een derde. In dit geval zijn beide aandeelhouders daardoor eigenaar van Thialf. Doel voor nu is om uit de rode cijfers te komen en Thialf een gezond bedrijf te maken. Een bedrijf dat kan vernieuwen en kan verbreden zonder daarvoor steeds te hoeven aankloppen voor extra geld bij de aandeelhouders.

De laatste keuring van de zonnepanelen was goed, nu is het wachten op groen licht om ze ook echt in gebruik te kunnen nemen, samen met de energiehub die er is gekomen dankzij het geld uit Den Haag. Zodra er zelf energie opgewekt wordt, is het grootste kostenplaatje (de energiekosten) beter te beheersen en ben je niet afhankelijk van de prijs van de dag, maar kan je stroom inkopen op goedkopere momenten en opslaan in de energiehub. En wordt er extra stroom opgewekt, dan kan dat weer doorverkocht worden aan bedrijven in de buurt van Thialf. Alle vragen werden beantwoord en na een leerzame middag gingen we ervaring en kennis rijker weer terug naar het Provinciehuis.

Reactie toevoegen

U bent hier