h
Tijd voor rechtvaardigheid

Samenleving en zorg

Een recent onderzoek van de drie Noordelijke Sociaal Planbureaus laat zien dat de Friezen onze provincie aantrekkelijk vinden om in te wonen en werken. Opvallend verschil met onze buren is dat Friezen zichzelf meer verantwoordelijk voelen voor hun woon- en werkomgeving. Het huidige college heeft het laagdrempelige Iepen Mienskipsfûns (IMF) voor kleinschalige initiatieven ingesteld. Gezien de positieve rol die dit fonds speelt wil de SP dit voortzetten. 

Voorzieningen staan onder druk. Een school die verdwijnt of een winkel die sluit, geen huisarts meer vlakbij of een bus die niet of minder rijdt - dergelijke dingen hebben grote invloed op de leefbaarheid. Het zijn problemen die in eerste instantie door gemeentes moeten worden aangepakt. Volgens de SP kan de provincie hier echter ook een rol bij spelen. Dat kan bijvoorbeeld door subsidies te verlenen of op andere manieren ondersteuning te bieden; denk hierbij aan kennisdeling, lobby of begeleiding.

De provincie is niet verantwoordelijk voor de zorgvoorzieningen in Fryslân, maar de SP voelt zich wel betrokken. Vanwege kwaliteitseisen en zorgkosten staat de ziekenhuiszorg onder druk. De SP stelt samenwerking boven concurrentie en marktwerking. Voor de SP is het belangrijk dat inwoners betrokken worden bij de spreiding van de zorgvoorzieningen in Fryslân. Samen met de betrokken partijen werken wij aan het bereikbaar maken van zorgvoorzieningen voor iedereen. Daarbij ondersteunen we nog steeds van harte het initiatief ‘Nationaal Zorgfonds.’ 

Resultaat tot nu toe: De SP heeft zich ingezet voor goede bereikbare zorg, met inspraak van inwoners. De knelpunten in de bereikbaarheid van de zorg heeft de provincie opgepakt, onder anderen met een campagne om huisartsen te werven, maar ook door het instellen van een transitiefonds waardoor huisartsen hun praktijk toekomstbestendig te kunnen maken. Vanuit het IMF zijn veel initiatieven van onderop gefinancierd en zijn vanuit het Netwerk Duurzame Dorpen gemeenschappen aan de slag gegaan.

U bent hier