h

Nieuws van de afdeling

2 april 2021

SP stelt Kamervragen over gaswinning bij Burgum

Foto: Durk v.d. Meulen / pixaby

De Tweede Kamerfractie van de SP stelt schriftelijke vragen over de voorgenomen gaswinning onder Burgum. Bij het ministerie van Economische Zaken is door Vermilion een winningsplan ingediend voor de winning van 11,5 miljard kuub extra gas. Deze 11,5 miljard kuub staat ongeveer gelijk aan de totale opbrengst uit het hele Groninger gasveld van het afgelopen jaar. Als de minister akkoord gaat met de verlenging tot 2050, krijgt Vermilion de langstlopende vergunning in Friesland tot nu toe. Vermilion wint al sinds de jaren zeventig gas uit dit veld. De bodemdaling die dit tot gevolg had is tot dusver 23 centimeter, met dit nieuwe plan zou dit op kunnen lopen tot 32 centimeter. Daarbij is er kans op aardbevingen. De gemeente Tytsjerksteradiel is fel gekant tegen dit nieuwe plan. 

Lees verder
1 april 2021

Petitie tegen nieuwe gaswinning Tytsjerksteradiel online: ‘Gjin gegriem yn Fryske grûn!’

Foto: Durk v.d. Meulen / Bing.nl

De fracties van FNP, PvdA, GrienLinks, SP, PvdD, 50Plus en D66 in Provinciale Staten hebben een petitie online gezet tegen nieuwe gaswinning in Tytsjerksteradiel en omliggende gemeenten. De partijen roepen iedereen op om massaal de petitie te ondertekenen. Doel is om met de handtekeningen naar Den Haag te gaan en de landelijke politiek duidelijk te maken dat de regio geen nieuwe gaswinning uit de kleine velden meer accepteert.

Lees verder
9 maart 2021

Kandidaat kamerleden SP bezoeken cruciale beroepen in Fryslân “Socialisten willen waardering cruciaal werk ook na coronacrisis garanderen”

Foto: SP / SP

Dinsdag 9 maart bezoeken SP-kandidaat kamerleden Jimmy Dijk (plaats 10) en Fenna Feenstra (plaats 17) verschillende plekken waar mensen met cruciale beroepen werken. In onder andere Drachten, Heerenveen, Sneek, Lemmer en Leeuwarden gaan zij in gesprek met zorgverleners, leraren, politieagenten, welzijnswerkers en andere cruciale werkers. De SP’ers willen horen wat hun ervaringen uit deze coronacrisis zijn, maar willen ook in gesprek over structurele waardering voor hun werk en collega’s. Volgens de SP moeten de lonen in de publieke sector, supermarkten, distributiecentra, post- en pakketbezorgers flink omhoog.

Lees verder
7 februari 2021

Eerlijk kiezen

Foto: SP / SP

Heel Fryslân gaat straks weer naar de stembus. Maar hoe stemmen de politieke partijen zelf? De mooie beloftes uit de verkiezingen zijn nogal eens gebroken. Weet wat je kiest via: www.eerlijkkiezen.nl

Lees verder
24 december 2020

Fijne feestdagen

Foto: SP / SP
9 december 2020

Provincie wil niet stoppen met jacht op haas en konijn

Foto: Durk v.d. Meulen / Bing.nl

De provincie is niet van plan om vooruitlopend op een landelijk verbod te stoppen met de jacht op hazen en konijnen. Dat antwoordde gedeputeerde Klaas Fokkinga op vragen van Statenfracties van SP, GrienLinks en Partij voor de Dieren tijdens de Statenvergadering op 25 november. De fracties vroegen om de stop omdat begin november haas en konijn zijn toegevoegd aan de rode lijst voor bedreigde zoogdieren. Naar aanleiding daarvan heeft een meerderheid van de Tweede Kamer de Minister van LNV opgeroepen het schieten van haas en konijn te verbieden.

Lees verder

Pagina's

U bent hier