h

Nieuws uit 2019

11 februari 2019

verkiezingsprogramma 2019 - 2023

Foto: Hillie de Koe / Statenzaal provinciehuis

hier vind u ons verkiezingsprogramma 2019 - 2023 in pdf-formaat. U kunt kiezen uit de Nederlandse of Fryske versie.

Lees verder
28 januari 2019

23 maart Amsterdam: mars tegen racisme

Meer dan zestig antiracisme-organisaties, vluchtelingengroepen, linkse partijen en de vakbond steunen de oproep voor de landelijke antiracismedemonstratie twee dagen na de Internationale Dag tegen Racisme. In de week voorafgaand aan de demonstratie staat er een antiracismeweek met bijeenkomsten in het Pakhuis de Zwijger en in de OBA. De activiteiten worden georganiseerd door het Comité 21 Maart dat vernoemd is naar de door de VN uitgeroepen internationale dag.

Lees verder
25 januari 2019

tijd voor een rechtvaardige energierekening

Foto: Hillie de Koe / Hillie de Koe

In Fryslân staan driehonderdduizend woningen. Om de duurzaamheidsambities in 2050 te halen moeten er ieder jaar een kleine tienduizend huizen worden aangepakt. De SP maakt zich grote zorgen over de betaalbaarheid van deze aanpassingen en of dit wel rechtvaardig gebeurt. We kunnen deze opgave alleen maar realiseren als we solidair zijn met elkaar en als de gezamenlijke overheden meer verantwoordelijkheid nemen. Er is een systeemverandering nodig waar rechtvaardigheid en betaalbaarheid voorop staan in plaats van korte termijn winst. Hierbij heeft niet de markt de regie, maar de overheid.

Lees verder
23 januari 2019

Donkere wolken boven het IJsselmeer

Foto: Machiel Aarten / Machiel

Ons IJsselmeer is van grote waarde voor de natuur en voor al die mensen die er wonen en recreëren. Zandwinner Smals uit Cuyk wil de komende dertig jaar jaarlijks twee miljoen ton zand uit het IJsselmeer halen. Dit moet gebeuren op een eiland dat 5,5 kilometer uit de kliffenkust bij Oudemirdum en 7 kilometer van de Noordoostpolder ligt. Voor de winning moet een kunstmatig eiland worden aangelegd van ongeveer 500 voetbalvelden groot en met de hoogte van een enorm flatgebouw. Dit zand is volgens Royal Smals nodig omdat het rivierzand in Nederland opraakt. De SP twijfelt aan deze motivatie, omdat van de zandsoort die gewonnen gaat worden al een overschot bestaat (Rapportage Monitoring bouwgrondstoffen 2015 – 2016, H2H advies Arnhem). 

Lees verder

U bent hier